Als je een sollicitatiegesprek hebt met een recruiter, weet dan dat de werkgever vooral wil weten wat jouw toegevoegde waarde als kandidaat kan zijn voor de organisatie. Wat ze ook vragen, het gaat er om of jouw ervaring, motivatie en persoonlijkheid hen verder helpt.
Wanneer je de werkgever niet kunt overtuigen dat je hun ‘probleem’’ kunt oplossen, dan krijg je simpelweg de baan niet. Als je de werkgever overtuigt dat jij de juiste kandidaat bent, nodigen ze je waarschijnlijk uit voor een vervolgronde. Als je ze overtuigt dat jij kunt voldoen aan hun onderliggende behoeften, dan is de kans zeer groot dat jij een aanbod krijgt.
In een sollicitatiegesprek is het dus niet alleen belangrijk dat jouw ervaring, motivatie en persoonlijkheid aansluiten bij de baan, maar dat je weet te achterhalen wat de ‘onderliggende behoeften’ zijn van de werkgever en vervolgens de vertaalslag maken naar de overtuiging dat jij de juiste persoon hiervoor bent.
Hier gaat het voorbeeld van de boor op. Mensen willen geen boormachine kopen, maar ze willen een gat in de muur. Waar het uiteindelijk om gaat, is waar hebben ze dat gat voor nodig? Zodat ze iets kunnen vastmaken of ophangen, dat is de onderliggende behoefte. Om de onderliggende en behoeften van de interviewer te achterhalen, heb je een goede voorbereiding, uitstekende zelfkennis, de juiste vraagtechniek en durf nodig.
Voorbereiding
Het begint met je voorbereiding, verdiep je in de geschiedenis, klanten, medewerkers, concurrenten en de sociale en economische context van de organisatie. Vorm jezelf een beeld van de omgeving en cultuur van de organisatie. Dit vereist huiswerk maar is zeker de moeite waard als je de baan waarop je solliciteert graag wil hebben.
Zelfkennis
Zorg ervoor dat je een goed beeld hebt van je eigen vaardigheden, ervaring en talenten. In je CV komt je ervaring deels naar voren. Zelfkennis begint met het accepteren zoals je bent, het erkennen van je eigen kwaliteiten, talenten, eigen mogelijkheden en onmogelijkheden. Iedereen heeft andere talenten en leert op een andere manier. Ken je eigen talenten. Ben je bijvoorbeeld empathisch, analytisch, creatief, energiek of besluitvaardig?
Durf
Zorg ervoor dat je niet alleen de vragen van de interviewer beantwoordt maar gebruik het sollicitatiegesprek ook om jouw vragen te stellen. Te achterhalen wat de onderliggende behoefte is. Schroom niet om te laten zien wat jouw toegevoegde waarde is.
Samenvattend, het gaat bij een sollicitatiegesprek om drie zaken: ervaring (kun je het?), motivatie (wil je het?) en persoonlijkheid (past jouw persoonlijkheid en is het leuk om met jou te werken?). Als het antwoord op deze drie vragen volmondig ‘ja’ is, dan moet het wel heel gek lopen wil je jouw droombaan niet krijgen.
Wie weet staat jouw droombaan hier wel tussen https://www.idealisk.nl/vacatures
Door: Luise Jeunink